Χαμογελάστε, ξανά, με αυτοπεποίθηση!

eksetasi-emfiteuma

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι η ανακάλυψη που άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια ριζικά την πορεία της οδοντιατρικής επιστήμης. Τα σύγχρονα εμφυτεύματα είναι φτιαγμένα από τιτάνιο, έχουν σχήμα που μοιάζει με τη ρίζα του δοντιού, τοποθετούνται κάτω από τα ούλα στο οστό της γνάθου και πάνω τους συγκολλούνται ή βιδώνονται διάφορες προσθετικές αποκαταστάσεις (τα τεχνητά δόντια).

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο οστό με μια σχετικά απλή για τον έμπειρο χειρουργό επέμβαση. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου μισή ώρα για ένα εμφύτευμα κι αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων. Η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία κι έτσι ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Μετά την επέμβαση, επίσης, δεν υπάρχει αξιόλογος πόνος παρά μόνο ένα μικρό οίδημα της περιοχής (πρήξιμο), συμπτώματα που αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα.

Μετά την τοποθέτησή τους, τα εμφυτεύματα ενσωματώνονται στο οστό, δηλαδή αναπτύσσεται άμεση επαφή των οστικών κυττάρων με την επιφάνεια του τιτανίου χωρίς τη μεσολάβηση μαλακού συνδετικού ιστού. Έτσι, το εμφύτευμα ενσωματώνεται πλήρως από το οστό και δεν παρουσιάζει καμία κινητικότητα.

Η οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων, όταν ακολουθείται πιστά το πρωτόκολλο τοποθέτησής τους, επιτυγχάνεται σε ποσοστό που αγγίζει το 100%. Η επιβίωση των εμφυτευμάτων, επίσης, παρουσιάζει μεγάλα ποσοστά που ξεπερνούν το 90% μετά από μια δεκαετία, ενώ δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία «λήξης». Εμφυτεύματα μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε υγιή άνθρωπο, ακόμα και σε άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Προϋπόθεση είναι η καλή προεγχειρητική ακτινογραφική και κλινική αξιολόγηση για το αν επαρκεί ποσοτικά και ποιοτικά το οστό στα σημεία που σχεδιάζεται η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων.

Στην περίπτωση που το οστό δεν επαρκεί για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, μπορεί να αυξηθεί ο όγκος του με τη χρήση οστικών μοσχευμάτων. Εκεί αποσκοπούν επεμβάσεις όπως η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου ή άλλες επεμβάσεις που αυξάνουν κατά πλάτος ή καθ’ ύψος τη φατνιακή ακρολοφία.

zeugari-xamogelo

Οι ακίνητες αποκαταστάσεις μπορεί να αφορούν στην έλλειψη ενός δοντιού, περισσότερων του ενός δοντιών ή ακόμα και όλων των δοντιών.

Ένα εμφύτευμα μπορεί να τοποθετηθεί υπό προϋποθέσεις άμεσα μετά την εξαγωγή ενός δοντιού ή αργότερα, αφού επουλωθεί η περιοχή της εξαγωγής και δημιουργηθεί νέο οστό, δηλαδή μετά από τρεις μήνες ή και περισσότερο. Η προσθετική αποκατάσταση γίνεται συνήθως μετά την πάροδο 2-4 μηνών, διάστημα ικανό για να επιτευχθεί η οστεοενσωμάτωση των εμφυτευμάτων.

Εναλλακτικά μπορεί να επιλεγεί η άμεση φόρτιση των εμφυτευμάτων (άμεση τοποθέτηση μιας προσωρινής ή ακόμα και της μόνιμης προσθετικής αποκατάστασης), αν κριθεί ότι πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις που σχετίζονται με τον αριθμό των εμφυτευμάτων και την αρχική σταθερότητά τους. Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτείται, όταν έχουν τοποθετηθεί μοσχεύματα για την αύξηση του οστού.

Οι προσθετικές αποκαταστάσεις χωρίζονται σε κινητές και ακίνητες, ανάλογα με το αν ο ασθενής μπορεί να τις αφαιρέσει μόνος του από τη στοματική κοιλότητα ή όχι.

Οι κινητές αποκαταστάσεις αφορούν περιπτώσεις ολικής απώλειας δοντιών με τη χρήση ολικών επένθετων οδοντοστοιχιών, που στηρίζονται σε δύο ή περισσότερα εμφυτεύματα.

Τα εμφυτεύματα μπορούν, κυριολεκτικά, να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων που έχουν χάσει τα δόντια τους, καθώς δίνουν τη δυνατότητα για σταθερές αποκαταστάσεις και βάζουν τέλος σε ολικές οδοντοστοιχίες που κουνιούνται ή ακόμα και φεύγουν από τη θέση τους κατά τη διάρκεια της μάσησης και της ομιλίας.

Σχεδόν, πάντα, με τη χρήση των εμφυτευμάτων αποφεύγεται το τρόχισμα υγιών δοντιών προκειμένου να κατασκευαστούν ακίνητες προσθετικές εργασίες (γέφυρες).

Η μακροβιότητα και σωστή λειτουργία των εμφυτευμάτων απαιτεί την καθημερινή φροντίδα της στοματικής υγείας -όπως συμβαίνει και με τα δόντια- και την αποφυγή κάποιων βλαβερών συνηθειών όπως π.χ. το κάπνισμα.​

Η σχεδίαση και η εφαρμογή της θεραπείας γίνεται με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων, στην κλινική Dental Clinic, γίνεται με τη χρήση υπολογιστικής τομογραφίας (CBCT) και με το σύστημα της καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτευμάτων της εταιρείας Αnatomage. Αυτό εξασφαλίζει τη μη δημιουργία τομών και συρραφής, στις περιπτώσεις που αυτό ενδείκνυται, μειώνοντας σημαντικά τη διάρκεια και την ταλαιπωρία του κλασικού χειρουργείου, καθώς και το χρόνο αποθεραπείας.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν απεικονίζουν, ενδεικτικά, κάποια περιστατικά:

Καθοδηγούμενη τοποθέτηση εμφυτεύματος

Στις κλινικές μας πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των εμφυτευματικών περιστατικών γίνεται με την τεχνική της ατραυματικής καθοδηγούμενης τοποθέτησης εμφυτεύματος. Πρόκειται για την τεχνική όπου η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται διαμέσου μιας μικρής «τρύπας» που ανοίγουμε στο ούλο με την βοήθεια ενός αυστηρά εξατομικευμένου χειρουργικού νάρθηκα, χωρίς τη διενέργεια τομών και τη χρήση ραμμάτων .

Αποτελέσματα :

  • Μηδενικός μετεγχειρητικός πόνος.
  • Απουσία οιδήματος (πρήξιμο).

Ο ασθενής μπορεί να επανέλθει πλήρως σε όλες τις δραστηριότητες του την ίδια μέρα, ακόμα και αν πρόκειται για τοποθέτηση πολλών εμφυτευμάτων.